Werving via sociale media voor bedrijven

00
Aanmelden
Zakelijk
Werving via sociale media voor bedrijven

Wil je werknemers werven via sociale netwerken? In deze blogpost leer je alles over social media recruitment: wat het is, welke methoden er zijn, welke voordelen en uitdagingen het biedt en welke platforms je het beste kunt gebruiken. We laten u ook zien hoe u uw digitale employer branding kunt organiseren met Infowerk.

Rekrutering via sociale media - hoe u werknemers kunt werven via sociale netwerken

Het vinden van geschikte medewerkers wordt steeds lastiger. In sommige gevallen is er een echte strijd om de beste sollicitanten. Het is voor bedrijven dus voordelig om getalenteerde mensen in een vroeg stadium te benaderen en te behouden. De beste manier om dit te doen is door netwerken - vooral virtueel. De toekomst is digitaal en moderne rekrutering is tegenwoordig nauwelijks mogelijk zonder digitale ondersteuning. Door digitalisering en demografische veranderingen wordt internet steeds belangrijker, en in de samenleving vooral sociale netwerken. Digitalisering stopt niet bij het HR-sector ook niet. Anders dan vroeger zoekt bijna niemand meer naar vacatures in dagbladen. De huidige generatie is digitaal en vrijwel altijd online. De meesten van hen zitten meerdere keren per dag op sociale netwerken. Ook bedrijven moeten nieuwe wegen verkennen en moeten sociale media omarmen bij rekrutering. In onze blogpost leer je over de voordelen van rekruteren via sociale media en hoe je het beste werknemers kunt werven via sociale netwerken!

Wat is werving via sociale media?

Het werven van nieuwe medewerkers via sociale netwerken wordt social media recruitment genoemd. Het is een rekruteringsmarketingstrategie en verwijst naar het rekruteringsproces via sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Twitter, maar ook via carrièrenetwerken zoals Xing en LinkedIn.


In tegenstelling tot de klassieke rekrutering via jobbeurzen of iets dergelijks, wordt rekrutering via sociale media vooral gekenmerkt door de tweerichtingsinteractie tussen werkgever en sollicitant. Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om direct op vacatures en vacatures te reageren en vragen te stellen waarop zij in het beste geval snel en ongecompliceerd antwoord kunnen krijgen van de recruiter. Het persoonlijke contact dat daaruit voortkomt, kan later voor zowel de sollicitant als de werkgever voordelig zijn in het selectieproces, omdat er al een onderlinge band bestaat.

Wat zijn de methoden voor werving via sociale media?

Bedrijven hebben verschillende methoden die kunnen worden gebruikt bij het werven van sociale media. Deze zijn grotendeels hetzelfde als op andere wervingskanalen, met het verschil dat ze plaatsvinden in de sociale netwerken. Deze omvatten enerzijds het targeten van sollicitanten en anderzijds het zichzelf presenteren als een aantrekkelijke werkgever.

Actieve inkoop

Gedragspatronen bij het zoeken naar werk zijn aanzienlijk veranderd en veel getalenteerde mensen solliciteren niet langer zelf, maar verwachten actief benaderd te worden door bedrijven. Bij actieve sourcing gaat het om het targeten van geschikte kandidaten om hen naar openstaande posities te lokken. Elke gebruiker maakt direct of indirect gegevens en informatie over zichzelf openbaar op de sociale netwerken, bijvoorbeeld persoonlijke interesses of professionele ervaring. Headhunters kunnen deze informatie gebruiken om potentieel geschikte medewerkers te selecteren. Vaardigheden en certificaten kunnen bijvoorbeeld ook worden opgeslagen in carrièrenetwerken. Sociale netwerken zijn bijzonder geschikt voor active sourcing, omdat ze de mogelijkheid bieden om een authentieke indruk te krijgen van potentiële kandidaten, omdat ze hun privébelangen op de platforms nastreven en niet noodzakelijkerwijs indruk willen maken op een werkgever met hun profiel.


Overigens kan active sourcing niet alleen worden ingezet bij het vervullen van een specifieke vacature. U kunt ook gebruikers vinden die over het algemeen goed bij het bedrijf passen en een zogenaamde "talentpool" creëren met geschikte kandidaten die kunnen worden geraadpleegd zodra er nieuwe vacatures moeten worden ingevuld. Dit is een toekomstgerichte strategie en maakt het toekomstige wervingsproces eenvoudiger en sneller.

Contentmarketing en werkgeversbranding

Voor bedrijven is het echter voordelig om niet alleen te vertrouwen op active sourcing, maar zich ook naar de buitenwereld te profileren als aantrekkelijke werkgever. Met regelmatig gepubliceerde inhoud zoals teksten, afbeeldingen en video's kunnen gebruikers zich bewust worden van het bedrijf.


Het is belangrijk dat de inhoud is afgestemd op de doelgroep. Als u er zeker van wilt zijn dat uw berichten onder een specifieke doelgroep terechtkomen, plaatst u advertenties op de sociale netwerken, omdat u de gewenste doelgroep precies kunt definiëren. Met deze zogenaamde ‘social profiling’ kunt u potentiële sollicitanten bereiken zonder dat u ze rechtstreeks hoeft aan te spreken. Zelfs gebruikers die niet actief op zoek zijn naar een baan kunnen kennis maken met het bedrijf en de vacatures en bij interesse solliciteren.

Referralmarketing en influencermarketing

Aanbevelingen zijn een zeer effectief instrument in de marketing en dus ook bij het werven van sociale media. Gebruikers vertrouwen doorgaans eerder op aanbevelingen van particulieren dan van bedrijven. Aanbevelingen voor een werkgever kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van werknemers en collega’s of voormalige werknemers die op sociale netwerken positief spreken over hun baan en het bedrijf. Ook kunnen influencers helpen bij de werving via sociale media, door niet alleen de producten van het bedrijf te promoten, maar het ook te presenteren als een aantrekkelijke werkgever. Influencers genieten doorgaans dezelfde geloofwaardigheid als de vrienden en families van de gebruikers, terwijl ze een zeer groot bereik hebben. 

Wat zijn de voordelen van werving via sociale media voor werkgevers en sollicitanten?

Social media recruitment is voor bedrijven uiteraard een extra kostenpost naast de traditionele recruitmentmethoden. Maar er zijn genoeg redenen waarom het de moeite waard is. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om de doelgroep persoonlijker te bereiken en zelfs nog meer in contact te komen. vóór de sollicitatie. Dit kan leiden tot tweerichtingsinteractie en communicatie. U bereikt uw doelgroep waar zij hun vrije tijd doorbrengen en leert hen zo authentieker kennen. Op basis van de gebruikersprofielen en informatie kunnen potentiële sollicitanten al vooraf worden geselecteerd. Omdat sociale netwerken vooral door millennials en Gen Z worden gebruikt, kunnen bedrijven hier jonge talenten bereiken en een imago opbouwen als aantrekkelijke werkgever. Daarnaast kunnen bedrijven profiteren van viraliteit op sociale media, namelijk wanneer berichten een groot bereik bereiken. Een ander voordeel is dat je de gehele sollicitantenmarkt bereikt; niet alleen degenen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar ook de passieve markt. Dit zijn de mensen die in principe wel bereid zijn om van baan te veranderen, maar daar nog niet actief naar op zoek zijn. Maar juist deze zijn vaak het interessantst, omdat de beste mensen zelden werkloos zijn.

Wat zijn de uitdagingen bij het werven via sociale media?

Hoe leuk en gemakkelijk het tot nu toe ook klonk, rekruteren via sociale media is natuurlijk niet exclusief. Zoals bij elke nieuwe methode zijn er een paar uitdagingen die moeten worden overwonnen. Er zijn meestal veel gebruikers en verschillende doelgroepen op sociale netwerken en de juiste moet worden gevonden en nauwkeurig gedefinieerd voordat deze gericht kan worden aangepakt. Er moet worden opgemerkt dat de meeste gebruikers in hun vrije tijd in een privécontext op sociale media zijn en daarom op de juiste manier moeten worden aangesproken: onderhoudend, creatief en persoonlijk, maar ook snel en direct.Het kan echter ook zijn dat de doelgroep van het bedrijf geen gebruik maakt van sociale netwerken, in dat geval dient u zich te onthouden van werving via sociale media.

Kortom, bedrijven moeten hun sociale mediaprofielen regelmatig onderhouden en zichzelf presenteren als een unieke en sterke werkgever om de aandacht en interesse van gebruikers in het bedrijf als sterke werkgever te trekken.

Welke platforms zijn het beste voor het werven van werknemers?

Er zijn nu heel veel verschillende sociale netwerken en niet iedereen past bij elk bedrijf. Voor succesvolle rekrutering op sociale media zou de eerste stap het kiezen van het juiste platform voor de strategie moeten zijn. Het hoeft echter geen of-of-strategie te zijn. beslissing. Als de capaciteiten dit toelaten, kunnen bedrijven werknemers werven via verschillende platforms. Bij het kiezen van het juiste netwerk moet de doelgroep een belangrijke rol spelen, dat wil zeggen welk type gebruiker van sociale media de typische klant is. De eenvoudigste manier om dit te bepalen is op basis van leeftijd Op Facebook is een zeer brede leeftijdsgroep vertegenwoordigd, maar de meeste gebruikers zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. Daarom is het netwerk bijzonder geschikt voor het rekruteren van ervaren werknemers van 30 jaar en ouder, terwijl platforms als TikTok en Snapchat zich vooral kunnen richten op jong talent onder de 25 jaar. Platforms zoals Instagram en Facebook worden door de meeste gebruikers in hun vrije tijd gebruikt, dus korte en vermakelijke berichten moeten hier worden gepubliceerd. Dit werkt het beste met foto's of video's om de aandacht te trekken en het bedrijfsimago te beheersen. Bedrijfspagina's kunnen bijvoorbeeld ook gratis vacatures op Facebook plaatsen. Op Instagram is de Story-functie bijzonder geschikt, omdat deze een zeer hoge mate van betrokkenheid bereiken. Het is belangrijk op te merken dat de platforms gedijen op interactie. Op opmerkingen en vragen moet daarom snel en persoonlijk worden gereageerd. Daarnaast is het handig om je sollicitantenportaal zichtbaar te koppelen in je profiel of snel en eenvoudig toegankelijk te maken via swipe-up links in Stories. Wil je actief contact opnemen met kandidaten, dan kan de toon wat relaxter zijn. Platformen als TikTok, YouTube en Snapchat zijn geschikt voor het publiceren van beeldvideo’s over jouw bedrijf. Deze moeten echter wel afgestemd worden op een jongere doelgroep.

Platforms zoals Instagram en Facebook worden door de meeste gebruikers in hun vrije tijd gebruikt, dus korte en vermakelijke berichten moeten hier worden gepubliceerd. Dit werkt het beste met foto's of video's om de aandacht te trekken en het bedrijfsimago te beheersen. Bedrijfspagina's kunnen bijvoorbeeld ook gratis vacatures op Facebook plaatsen. Op Instagram is de Story-functie bijzonder geschikt, omdat deze een zeer hoge mate van betrokkenheid bereiken. Het is belangrijk op te merken dat de platforms gedijen op interactie. Op opmerkingen en vragen moet daarom snel en persoonlijk worden gereageerd. Daarnaast is het handig om je sollicitantenportaal zichtbaar te koppelen in je profiel of snel en eenvoudig toegankelijk te maken via swipe-up links in Stories. Wil je actief contact opnemen met kandidaten, dan kan de toon wat relaxter zijn. Platformen als TikTok, YouTube en Snapchat zijn geschikt voor het publiceren van beeldvideo’s over jouw bedrijf. Deze moeten echter wel afgestemd worden op een jongere doelgroep.


Met onze designtool maak je bijzonder aansprekende Facebook-posts of Instagram-posts die je kunt afstemmen op jouw bedrijf. Ook de LinkedIn-banner van je bedrijfsprofiel krijgt met onze tool een nieuw jasje. Daarnaast creëer je eenvoudig krachtige digitale vacatures advertenties bij ons. Bij Infowerk krijgt u naast een keur aan print- en promotionele producten ook de mogelijkheid om uw bedrijf op een unieke en creatieve manier digitaal te presenteren.

Werving via sociale media voor bedrijven