Hemmakontorsinredning - lämpliga tillbehör

00
Logga in
Värt att veta
Hemmakontorsinredning - lämpliga tillbehör

Jobbar du hemifrån och vill optimera din arbetsyta? I det här blogginlägget kan du ta reda på vilka tips och trender som finns för rätt accessoarer. Från skrivbord och kontorsstolar till dekorationer - här finns något för alla!

Hemmakontor - tips på rätt tillbehör

Ämnet hemmakontor är mer relevant än någonsin i arbetslivet idag. På grund av pandemisituationen hamnade många anställda i situationen att arbeta hemifrån i flera veckor eller månader för första gången. Likaså blev erbjudandet om hemmakontor till och med obligatoriskt för företag. Men det var inte bara pandemin som gjorde hemmakontoret till ett uppmärksammat ämne, eftersom många egenföretagare och frilansare redan arbetade från sina egna fyra väggar hemma tidigare. Dessutom lägger allt fler företag ut vissa aktiviteter till dem. Om du vill arbeta på ett hemmakontor under en längre tid eller till och med permanent bör du se till att du har en lämplig arbetsmiljö och lämpliga skrivbordstillbehör. Här spelar rummet, en lämpligt inredd arbetsplats och nödvändiga tekniska tillbehör inklusive internetuppkoppling en avgörande roll. I vår bloggartikel visar vi vilka aspekter som bör ägnas särskild uppmärksamhet och ger dig värdefulla tips för framgångsrikt och effektivt arbete på ett hemmakontor!

De viktigaste fakta om hemmakontoret i ett ögonkast


 • Välj ett separat rum för ditt hemmakontor som även kan stängas av med en dörr. Detta är särskilt fördelaktigt om du vill lämna in kostnaderna för hemmakontoret till skatteverket.
 • Minst 10 m² rekommenderas för hemmakontoret för att få tillräckligt med utrymme.
 • El-, internet- och telefonuppkopplingar är nästan nödvändigt på ett hemmakontor. Se till att du har en snabb och kraftfull internetanslutning.
 • Rummet ska ligga i en lugn del av ditt hem och erbjuda så få distraktioner som möjligt. Det ska också finnas tillräckligt med dagsljus så att du inte behöver ge extra belysning under dagen.

Grundläggande hemkontorsutrustning

Vad behöver din nya studie? Här hittar du den viktigaste utrustningen:


 • Ett skrivbord är viktigt; den bör vara minst 160 x 80 cm och helst höj- och sänkbar.
 • En ergonomisk kontorsstol kan justeras optimalt för att passa dig och säkerställer en sund hållning på arbetsplatsen.
 • Tillräckliga arkiverings- och förvaringsmöjligheter, som mobila behållare eller skåp med lådor, ger en städad och välorganiserad arbetsplats.
 • Säkerställ tillräcklig belysning på hemmakontoret - med dagsljus, lämplig takbelysning och skrivbordslampa.
 • Datorer med (ergonomisk) mus och tangentbord är väsentligt, och det är bekvämare att arbeta på en eller två externa skärmar på minst 22 tum.
 • Använd ett stativ för bärbar dator om du arbetar med en bärbar dator eller tillhandahåll en dockningsstation för din bärbara dator.
 • Lämpliga tillbehör som webbkamera och headset är viktiga för onlinemöten eller (video)konferenser och en skrivare med skanningsfunktion rekommenderas som tillval.
 • Diskret dekoration och växter främjar en avslappnad och trevlig arbetsmiljö.

Från grov till detalj: att välja rätt arbetsyta på hemmakontoret

Innan vi börjar möblera hemmakontoret kommer vi att gå närmare in på den framtida studien. Det ska vara möjligt att uppnå en rumstemperatur på upp till 22 °C i detta rum. Det är också lämpligt att ha tillräckligt med dagsljus i rummet. Ju längre hemmakontoret används på arbetsdagen, desto mer bör du fokusera på en hälsosam och effektiv arbetsmiljö och avstå från "nödlösningar" gällande rummet, skrivbordet eller stolen. Till exempel rekommenderas en stol med hårda hjul för rum med mattor, medan ett orubbligt golv kräver mjuka hjul på kontorsstolen.


Ett populärt misstag på hemmakontoret är att placera skrivbordet direkt framför fönstret eller att ha fönstret på baksidan. Detta har en rad nackdelar: Att vända sig framifrån mot fönstret utsätter dina ögon för en situation med hög kontrast, vilket gör att de utsätts för en hel del påfrestningar, vilket kan försämra koncentrationen eller till och med leda till huvudvärk. Om fönstret är precis bakom dig blir ofta reflexer på skärmen resultatet, vilket också belastar ögonen för mycket som då blir torra och vattniga. Koncentrationsproblem och huvudvärk kan också uppstå. Helst bör skrivbordet på hemmakontoret placeras i 90° vinkel mot fönstret. På så sätt blir det ingen bländning eller reflektion och du kan även titta ut genom fönstret. Dagsljusvita ljuskällor med mer än 5 300 Kelvin eller till och med universalvitt ljus med mer än 3 300 Kelvin optimerar ljuset på arbetsplatsen. Förutom tillräckligt med ljus är luften i rummet också avgörande för ett hälsosamt och effektivt arbete på hemmakontoret. Ventilera en gång i timmen, då får din hjärna tillräckligt med syre och du kan fortsätta med ditt arbete!

Ställ in ditt hemmakontor med rätt skrivbord

Skrivbordet är i fokus för det dagliga arbetet på hemmakontoret. Beroende på vilka hemmakontorstillbehör du använder varje dag, måste det ge tillräckligt med utrymme. Använder du bara din bärbara dator eller en dator med två skärmar? Behöver du telefon, skrivare eller förvaringsfack på skrivbordet? Allt detta kommer att påverka hur stort skrivbordet ska bli i slutändan. Om du bara har begränsat med utrymme i ditt hem eller arbetsrum kan hyllor också hjälpa.


I princip gäller samma regler för utformning av arbetsplatser som arbetsgivare genomför på kontoret. Ett lämpligt skrivbord på hemmakontoret bör därför ha minst 160 x 80 cm arbetsyta, med en rörelseyta på minst 1,5 m². Höjdjusterbara skrivbord på hemmakontoret är det bästa sättet att arbeta stående och på så sätt stimulera cirkulationen. Samtidigt kan de anpassas efter din sitthöjd.

Rätt kontorsstol för hemmakontoret

För dem som arbetar vid en PC hela dagen är en lämplig kontorsstol viktigt. Först och främst bör den vara ergonomiskt utformad för att förhindra eller till och med stödja dålig hållning. Ryggsmärtor är en av de vanligaste effekterna av olämpliga kontorsstolar. Hemmakontoret bör därför inredas med en stol som passar ryggens naturliga kurva, kan justeras i höjdled och i bästa fall även har armstöd som avlastar nacken. Du sitter rätt när överarmarna hänger löst och underarmarna vilar på armstödet. Vidare, när du använder tangentbordet, bör över- och underarmarna bilda ungefär en rät vinkel. Specialfunktioner som en vippmekanism, synkroniserad mekanism eller svankstöd gör också arbetet på ett hemmakontor bekvämare.

Teknisk utrustning och anslutningar vid arbetsstationen på hemmakontoret

Om du arbetar med en bärbar dator varje dag ger en extra bildskärm dig bättre överblick över öppna program. Likaså elimineras i stort sett den irriterande mini- och maximeringen av de många öppna fönstren. En extra surfplatta är också populär på hemmakontoret; den kan monteras på praktiska armaturer på skrivbordet, på monitorn eller på väggen mittemot. För att skydda din hand och handled är ett robust tangentbord och en ergonomiskt formad mus eller musmatta idealiska.


Din bärbara dator eller dator ska också kunna installera de kommunikations- och arbetsverktyg som behövs för jobbet och köra dem utan problem. En bra internetuppkoppling spelar här en avgörande roll, för utan den går det inte att fungera smidigt. Trådlösa LTE-nätverk är en lämplig lösning, men de kan också avbryta anslutningen till viss del. Så om du vill vara på den säkra sidan, välj DSL-anslutningar och WIFI-mottagning i hela huset.

Praktiska skrivbordstillbehör för hemmakontoret

Alla har inte ett stort utrymme tillgängligt för sitt hemmakontor. Men praktiska arkivsystem och geniala förvaringsutrymmen kan snabbt åtgärda situationen. Placera dem nära din arbetsstation så att du kan nå de skrivbordstillbehör du behöver direkt och sätt tillbaka papperet du har använt snyggt. En välorganiserad arbetsplats gör ditt dagliga arbete enklare och mer koncentrerat!


Arkivmappar eller ringpärmar kan användas för att arkivera viktiga arbetsdokument. De sparar utrymme på skrivbordet och kan tydligt sorteras efter ämne. Tidskriftsfiler kan också användas för att lagra olika dokument eller anteckningsböcker. Viktiga anteckningar kan skrivas ner på olika typer av papper. Det är upp till dig om du använder skrivblock, anteckningsblock, anteckningsböcker eller spiralbundna anteckningsblock. Anteckningsblock är särskilt praktiska eftersom de kan användas för att synligt fästa viktig information eller möten på arbetsplatsen. Hålslag, stämplar, pennor eller nödvändiga brevhuvuden får tillräckligt med utrymme i små hyllor eller lådor.

Deco på hemmakontoret: mysigt, men överskådligt

Undvik att överbelasta din nya arbetsyta på hemmakontoret med alla typer av prydnadsföremål. Koncentrerat arbete kräver ett ljust rum med en tydlig planlösning. En diskret väggfärg rekommenderas, en bild på väggen eller till och med en enkel grön växt i närheten för att få in mer liv och fräschör i rummet. En liten planta på hyllan, en bok eller ett ljus är också möjliga. Det enda viktiga är att hålla den stilren och diskret, eftersom kaos på eller runt arbetsplatsen gör det svårt att arbeta målinriktat.

Högkvalitativa skrivbordstillbehör för ditt hemmakontor från Infowerk

Medan arbetsgivaren tillhandahåller högkvalitativa skrivbord, kontorsstolar, bildskärmar och skrivbordstillbehör på kontoret, kan situationen vara en helt annan hemma. Ju oftare eller längre du arbetar på ett hemmakontor, desto mer bör du fokusera på en lämplig, välordnad och ergonomisk arbetsplats. På så sätt kommer du inte bara göra något bra för din hälsa, utan du kommer också att märka att du arbetar mer koncentrerat och effektivt. Förutom ett passande skrivbord, kontorsstol, internet- och telefonuppkoppling är smarta förvaringsmöjligheter och papper, pennor, hålslag eller stämplar viktiga på hemmakontoret. Hos Infowerk förser vi dig med nödvändiga och omfattande skrivbordstillbehör. Beställ helt enkelt hemkontorsmaterial som passar din arbetsstil bäst!

Hemmakontorsinredning - lämpliga tillbehör