Sociala medier rekrytering för företag

00
Logga in
Företag
Sociala medier rekrytering för företag

Vill du rekrytera medarbetare via sociala nätverk? I det här blogginlägget får du lära dig allt om rekrytering av sociala medier: vad det är, vilka metoder som finns, vilka fördelar och utmaningar det erbjuder och vilka plattformar du bör använda. Vi visar dig också hur du kan organisera ditt digitala employer branding med Infowerk.

Rekrytering av sociala medier – hur man rekryterar medarbetare via sociala nätverk

Att hitta lämpliga medarbetare blir allt svårare. I vissa fall är det en rejäl kamp om de bästa sökandena. Det är därför fördelaktigt för företag att ta sig an duktiga personer i ett tidigt skede och att behålla dem. Det bästa sättet att göra detta är genom att nätverkande - särskilt virtuellt. Framtiden är digital och modern rekrytering är knappast möjlig idag utan digitalt stöd. På grund av digitalisering och demografiska förändringar blir internet viktigare och viktigare, och i samhället speciellt sociala nätverk. Digitaliseringen stannar inte vid HR-sektorn heller. Till skillnad från tidigare letar nästan ingen efter jobbannonser i dagstidningar längre. Dagens generation är digital och nästan alltid online. De flesta av dem finns på sociala nätverk flera gånger om dagen. Företag behöver också utforska nya vägar och bör anamma sociala medier för rekrytering.

I vårt blogginlägg får du lära dig om fördelarna med att rekrytera sociala medier och hur du bäst rekryterar medarbetare genom sociala nätverk!

Vad är rekrytering av sociala medier?

Att rekrytera nya medarbetare via sociala nätverk kallas social media rekrytering. Det är en rekryteringsmarknadsföringsstrategi och avser processen att rekrytera via sociala nätverk som Facebook, Instagram och Twitter, samt karriärnätverk som Xing och LinkedIn.


Till skillnad från klassisk rekrytering via jobbmässor eller liknande kännetecknas sociala medier-rekryteringar framför allt av tvåvägsinteraktionen mellan arbetsgivare och sökande. Intresserade har möjlighet att svara direkt på platsannonser och jobberbjudanden och ställa frågor som de i bästa fall kan få ett snabbt och okomplicerat svar på från rekryteraren. Den personliga kontakten som uppstår kan senare vara fördelaktig för både den sökande och arbetsgivaren i urvalsprocessen, eftersom det redan finns ett ömsesidigt band.

Vilka är metoderna för att rekrytera sociala medier?

Företag har olika metoder som kan användas vid rekrytering av sociala medier. Dessa är för det mesta samma som på andra rekryteringskanaler, med skillnaden att de sker i de sociala nätverken. Det handlar bland annat om att å ena sidan rikta in sig på sökande och å andra sidan att framställa sig som en attraktiv arbetsgivare.

Aktivt inköp

Beteendemönster i jobbsökandet har förändrats avsevärt och många duktiga personer söker sig inte längre utan förväntar sig att bli aktivt kontaktade av företag. Active sourcing innebär att rikta in sig på lämpliga kandidater för att locka dem till öppna positioner. Varje användare avslöjar direkt eller indirekt data och information om sig själv i de sociala nätverken, till exempel personliga intressen eller yrkeserfarenhet. Headhunters kan använda denna information för att välja potentiellt lämpliga medarbetare. Kunskaper och certifikat kan till exempel också lagras i karriärnätverk. Sociala nätverk är särskilt lämpade för aktiv inköp, eftersom de erbjuder möjligheten att få ett autentiskt intryck av potentiella kandidater, eftersom de utövar sina privata intressen på plattformarna och inte nödvändigtvis vill imponera på en arbetsgivare med sin profil.


Aktiv inköp kan för övrigt användas inte bara när en specifik vakans ska tillsättas. Du kan också hitta användare som generellt sett passar bra för företaget och skapa en så kallad "talangpool" med lämpliga kandidater som kan konsulteras så fort ytterligare tjänster behöver tillsättas. Detta är en framåtblickande strategi och gör den framtida rekryteringsprocessen enklare och snabbare.

Content marketing och employer branding

Det är dock fördelaktigt för företag att inte bara förlita sig på aktiv inköp, utan också att framstå som en attraktiv arbetsgivare för omvärlden. Med regelbundet publicerat innehåll som texter, bilder och videor kan användarna göras medvetna om företaget.


Det är viktigt att innehållet är anpassat efter målgruppen. Om du vill försäkra dig om att dina inlägg spelas ut till en specifik målgrupp bör du lägga ut annonser på de sociala nätverken, eftersom du kan definiera den önskade målgruppen exakt. Denna så kallade "sociala profilering" gör att du kan nå potentiella sökande utan att behöva vända dig direkt till dem. Även användare som inte aktivt söker jobb kan få kännedom om företaget och de lediga jobben och söka om de är intresserade.

Remissmarknadsföring och influencer marketing

Rekommendationer är ett mycket effektivt verktyg inom marknadsföring och så även vid rekrytering av sociala medier. Användare är oftast mer benägna att förlita sig på rekommendationer från privatpersoner än från företag. Rekommendationer till en arbetsgivare kan till exempel komma från anställda och medarbetare eller tidigare anställda som uttalar sig positivt om sitt jobb och företaget på sociala nätverk.

Influencers kan även hjälpa till med rekrytering via sociala medier genom att inte bara marknadsföra företagets produkter, utan även presentera det som en attraktiv arbetsgivare. Influencers åtnjuter vanligtvis liknande trovärdighet som användarnas vänner och familjer, samtidigt som de ger en mycket bred räckvidd. Översatt med www.DeepL.com/Translator (gratisversion)

Vilka är fördelarna med att rekrytera sociala medier för arbetsgivare och sökande?

Rekrytering i sociala medier är förstås en merkostnad för företag utöver traditionella rekryteringsmetoder. Men det finns tillräckligt med anledningar till att det lönar sig. Den största fördelen är möjligheten att nå målgruppen mer personligt och att komma i kontakt t.o.m. innan ansökan.Detta kan leda till tvåvägsinteraktion och kommunikation Du når din målgrupp där de tillbringar sin fritid och lär känna dem mer autentiskt Utifrån användarprofilerna och informationen kan potentiella sökande redan vara pre- utvalda. Eftersom sociala nätverk främst används av millennials och Gen Z kan företag nå unga talanger här och bygga en image som en attraktiv arbetsgivare. Dessutom kan företag dra nytta av viralitet på sociala medier, nämligen när inlägg når en hög räckvidd.

En annan fördel är att du når hela sökandemarknaden – inte bara de som aktivt söker nytt jobb, utan även den passiva marknaden. Det är de personer som i grunden är villiga att byta jobb men som ännu inte aktivt letar. Men i synnerhet dessa är ofta de mest intressanta, eftersom de bästa människorna sällan är arbetslösa.

Vilka är utmaningarna med att rekrytera via sociala medier?

Så trevligt och enkelt som det har låtit hittills är rekrytering av sociala medier naturligtvis inte exklusivt. Som med alla nya metoder finns det några utmaningar att övervinna. Det brukar finnas många användare och olika målgrupper på sociala nätverk och den rätta måste hittas och exakt definieras innan den kan adresseras på ett riktat sätt. Det bör noteras att de flesta användare befinner sig på sociala medier i ett privat sammanhang på sin fritid och bör därför tilltalas på lämpligt sätt: Helst underhållande, kreativt och personligt, men också snabbt och direkt, men det kan också vara så att företagets målgrupp inte använder sociala nätverk, då bör du avstå från sociala medier rekrytering.

I grund och botten bör företag regelbundet underhålla sina sociala medieprofiler och presentera sig som en unik och stark arbetsgivare för att locka användarnas uppmärksamhet och intresse för företaget som en stark arbetsgivare.

Vilka plattformar är bäst för att rekrytera medarbetare?

Det finns nu väldigt många olika sociala nätverk och inte alla passar alla företag. Så för framgångsrik rekrytering av sociala medier bör första steget vara att välja rätt plattform för strategin. Det behöver dock inte vara ett antingen-eller beslut. Om kapaciteten tillåter det kan företag rekrytera medarbetare via flera plattformar. När man väljer rätt nätverk bör målgruppen spela en viktig roll - dvs vilken typ av sociala medier användare den typiska kunden är. Det enklaste sättet att avgöra detta är efter ålder En mycket bred åldersgrupp är representerad på Facebook, men de flesta användare är mellan 20 och 50 år. Därför är nätverket särskilt lämpligt för att rekrytera erfarna arbetare från 30 år och uppåt, medan plattformar som TikTok och Snapchat kan användas för att rikta in sig främst på ung talang under 25.

Plattformar som Instagram och Facebook används av de flesta användare på fritiden, så korta och underhållande inlägg bör publiceras här. Detta fungerar bäst med bilder eller videor för att dra uppmärksamhet och kontrollera företagets image. Företagssidor kan även lägga upp gratis jobbannonser på till exempel Facebook. På Instagram är Story-funktionen särskilt lämplig, då dessa uppnår ett mycket högt engagemang. Det är viktigt att notera att plattformarna trivs med interaktion. Kommentarer och frågor bör därför besvaras snabbt och personligt. Dessutom är det bra att länka din sökandeportal synligt i din profil eller att göra den snabbt och lättillgänglig genom svep-upp-länkar i Stories. Om du aktivt vill kontakta kandidater kan tonen vara lite mer avslappnad. Plattformar som TikTok, YouTube och Snapchat är lämpliga för att publicera bildfilmer om ditt företag. Dessa bör dock skräddarsys för en yngre målgrupp.

Saker och ting borde vara mycket mer professionella på karriärnätverk som Xing och LinkedIn – men professionell behöver inte betyda stel. Det som är viktigt här är att företagsprofilen innehåller all viktig information och underhålls regelbundet. Självklart kan du träffa betydligt fler potentiella kandidater på karriärnätverk än på sociala nätverk. Därför är det lämpligt att kontrollera profilerna för potentiella kandidater mycket intensivt och att egentligen bara kontakta de rätta. Du bör skriva till kandidaterna personligen och individuellt – inte med standardtexter – och ta kontakt med dem regelbundet. På så sätt kan företag bygga upp ett starkt nätverk, även om det inte finns några lediga platser just nu.


Med vårt designverktyg kan du skapa särskilt tilltalande Facebook-inlägg eller Instagram-inlägg som du kan skräddarsy efter ditt företag. LinkedIn-bannern på din företagsprofil får också en ny polering med vårt verktyg. Dessutom kan du enkelt skapa kraftfulla digitala jobb annonser hos oss.

Hos Infowerk får du, förutom en mängd olika tryck- och kampanjprodukter, även möjlighet att presentera ditt företag digitalt på ett unikt och kreativt sätt.

Sociala medier rekrytering för företag